Mięso musi być przechowywane i transportowane w odpowiednich warunkach. Kilka godzin zaledwie wystarczy, aby cała partia się zepsuła i nie nadawała do spożycia. Mięso i wędliny powinny być trzymane w specjalnych pojemnikach masarskich, które spełniają określone wymogi bezpieczeństwa.
Pojemniki na mięso
Mięso jest produktem delikatnym, które musi być transportowane i przechowywane wedle określonych wytycznych. Najlepszym rozwiązaniem są pojemniki plastikowe na mięso, które można znaleźć w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Oczywiście są to produkty atestowane i certyfikowane, a więc nadają się do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Pojemniki masarskie z pewnością przydadzą się w każdej masarni, w sklepie mięsnym, a także w hurtowniach. Skrzynie nadają się także do wielogodzinnego transportu mięsa. Producenci oferują szeroką gamę tego typu produktów, które można dopasować do sposobu użytkowania i do własnych preferencji. Wielu z nich oferuje także możliwość wykonania pojemników na specjalne zamówienie, co także jest coraz częściej praktykowane.
Pojemniki plastikowe na mięso – czy to dobry wybór?
W większości przypadków w sklepach dostępne są Pojemniki na mięso wykonane z polietylenu, czyli tworzywa sztucznego. Jest to bardzo wytrzymały i plastyczny materiał doskonale nadający się do tego typu konstrukcji. Oczywiście plastikowe pojemniki posiadają certyfikat dopuszczający skrzynię do kontaktu z żywnością. Są więc one w pełni bezpieczne.
Dużą zaletą plastikowych pojemników na mięso jest ich elastyczność. Producenci mogą wykonać skrzynie o różnej wielkości i kształcie. Niektóre z nich mają nośność nawet do 150 kg.
Do czego przydają się pojemniki na mięso?
Jak już wcześniej zostało wspomniane, pojemniki masarskie służą przede wszystkim do bezpiecznego przechowywania i przewożenia produktów mięsnych, ryb czy nawet małych kurcząt. Na pewno nie może ich zabraknąć w żadnym sklepie mięsnym, w masarni czy w hurtowniach spożywczych.
Podczas transportu najlepszym rozwiązaniem są pojemniki z pokrywą, która dodatkowo zabezpiecza zawartość przed uszkodzeniem. Zaletą pojemników na mięso jest również fakt, że mogą być one przechowywane w słupku, czyli można je ustawić jeden na drugim.