moda

Jak przygotować domowy susz warzywny?

Zamiast kupować gotowe mieszanki do zup ze sklepów, lepiej sam stwórz swój pierwszy domowy susz warzywny. Jego przygotowanie nie jest trudne, a trwa zaledwie jedną godzinę. W tym czasie zdołasz uszykować większą ilość suszu, by później zawsze mieć go pod ręką.

Przygotuj składniki

Susz to w głównej mierze same warzywa, dlatego starannie je dobierz i skomponuj, by razem stworzyły idealną całość. Przydadzą ci się m.in.: marchewki (ok. pięć sztuk), cztery pietruszki, dwa pory, jeden pasternak, duża cebula i ze dwie małe papryczki chili. Po te produkty najlepiej udaj się na sprawdzony targ lub giełdę. Warzywa ze zwykłych marketów i dyskontów nie mają tak dobrego smaku.

Same warzywa nie będą jednak wystarczające do przygotowania suszu warzywnego. Musisz je czymś doprawić! Możesz użyć tutaj sprawdzonej mieszanki, którą zwykle dodajesz do rosołu, ale jednak warto urozmaicić ją czymś więcej – np. łyżeczką sproszkowanego czosnku lub niewielką ilością kurkumy.

Zacznij suszenie

Teraz włącz piekarnik i nastaw go na temperaturę 70-80 stopni C. W momencie, gdy urządzenie będzie się nagrzewać, możesz zająć się obróbką warzyw – wszystkie z nich obierz, dokładnie umyj, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Musisz je jeszcze pokroić na mniejsze kawałeczki i ułożyć na blaszce przykrytej folią lub papierem. Teraz czas przejść do suszenia.

Gdy piekarnik będzie już odpowiednio nagrzany, włóż do niego blaszkę z warzywami. Od czasu do czasu zajrzyj do nich i je przemieszaj, by równomiernie się suszyły. Nie da się powiedzieć, ile powinno to potrwać. Susz warzywa do momentu, w którym wszystkie kawałeczki będą chrupkie i drobne.

Dopraw i zmiksuj

Gdy warzywa będą już wysuszone i lekko ostygną, możesz przełożyć je od razu do blendera. Teraz czas je doprawić. Jeżeli nie masz pomysłu, jak to zrobić, dosyp do nich: dwie duże łyżki suszonej pietruszki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę granulowanego czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Wszystkie podane składniki powinieneś dokładnie zmiksować, aż stworzą idealny susz warzywny. Gotowy produkt najlepiej od razu przełóż do szczelnych słoiczków lub pojemniczków. Naczynia z suszem przechowuj natomiast w ciemnym i w miarę suchym pomieszczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *