kulinaria

Wykonywanie i wykorzystywanie suszu warzywnego

Susz warzywny jest chętnie stosowany w kuchni, zwłaszcza w okresie, kiedy świeże warzywa są zdecydowanie bardzo drogie bądź gdy ograniczony jest do nich dostęp. W takim czasie susz jest ciekawą i zdrową alternatywą dla warzyw świeżych. Należy jednak pamiętać o wykonywaniu ich obróbki technicznej przy wykorzystaniu wody. Suszone warzywa można wykorzystać do bulionów i zup, ubogacać dzięki nim smaki sosów czy dań mięsnych. Susz warzywny nie jest trudny do wykonania i nie wymaga wielkiego nakładu czasowego.

Suszenie czy kupienie gotowego suszu?

Suszenie warzyw to jeden z najbardziej znanych procesów, które umożliwiają przetworzenie warzyw. W domach suszy się najczęściej zioła, natkę pietruszki oraz grzyby, rzadziej marchew, buraki czerwone i inne warzywa okopowe. W przypadku podjęcia decyzji o kupnie gotowych warzyw przeważające może być to, że są bardzo dobrze zapakowane. Dzięki pozbawieniu ich wody można z nich korzystać długo i bezpiecznie, jako że są one odporne na działanie pleśni i grzybów. Obie opcje więc są pozytywne. Przy czym przy domowym suszeniu warzyw z pewnością odczuje się odrobinę satysfakcji.

Jak wykonać susz warzywny?

Susz w domu może być wykonany z korzeni buraków, marchwi, selera czy pietruszki. Doskonałym pomysłem jest także suszenie pomidorów, papryki, porów, cebuli oraz czosnku. Przygotowując się do operacji wykonania suszu należy przede wszystkim wybierać zdrowe warzywa, które należy pokroić w kostkę bądź plastry. Jedynie papryczki chilli czy pomidory mogą być suszone w całości.

Warzywa należy skroić jak najcieniej, gdyż da to efekt o wiele szybszego schnięcia, a także nieprzenikania w nie zbędnej wilgoci, która mogłaby z czasem powodować psucie. Dobrze jest je wcześniej wymoczyć w roztworze wodnym z kwasem cytrynowym lub solą, co zapobiega ich czernieniu. Po tak przeprowadzonych czynnościach warzywa powinny zostać ułożone na papierze, najlepiej w nasłonecznionym i suchym miejscu na zewnątrz mieszkania. Jeżeli chodzi o czas suszenia to jest to zależne przede wszystkim od rodzaju warzywa. Istotny jest również stopień nasłonecznienia. Susz wykonany z warzyw zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach plastikowych, w postaci startego proszku lub całych plastrów.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *