kulinaria

Śliwki w occie – zdrowy i sprawdzony przetwór, który wraca do łask

Śliwki w occie należą do zdrowych i smacznych przetworów. Można zauważyć, jak kucharze powracają do przepisów, które były znane naszym babciom i prababciom. Przygotowując taki specjał według sprawdzonej receptury, mamy nie tylko pewność, że będzie on smakowity, ale również wiemy dokładnie, co znajdzie się w jednym z takich przetworów.

Śliwki w occie – dlaczego warto je przygotować?

Śliwki w occie to wręcz bomba witaminowa: A, B, C i E, a do tego niezbędne do zdrowego samopoczucia minerały. Warto po nie sięgać także wtedy, gdy chcemy uzupełnić u siebie niedobory żelaza, potasu, fosforu, wapnia, czy magnezu.

Spożywanie śliwek w occie wpływa również korzystnie na nasz cały organizm, jako że owoce te w takiej postaci są wspaniałym antyoksydantem. Ponadto warto sobie przypomnieć o tych przetworach, gdy tylko mamy jakieś problemy natury gastrycznej, jak na przykład zaparcia.

O śliwkach w occie powinny także pamiętać wszystkie te osoby, które nie mają apetytu, bądź też cierpią na wysoki poziom złego cholesterolu.

Śliwki w occie – komu będą smakować?

Śliwki w occie są nie tylko dobre w smaku, ale można uznać ten przetwór za naprawdę uniwersalny. Oprócz tego, że już same w sobie są ciekawym dodatkiem do codziennego menu, to jeszcze stają się pożądanym składnikiem różnych potraw. Można je z powodzeniem dodać do mięsa, bądź też do różnego rodzaju sałatek i przystawek.

To, co jeszcze przemawia na korzyść śliwek w occie to szybkość, z jaką można je przygotować. Na przyrządzenie takiego specjału nie poświęcimy wiele czasu ani podczas poszukiwania składników w sklepie, ani przy poszczególnych czynnościach, składających się na proces preparowania przetworu. Nagrodą zaś za nasz wysiłek będzie wspaniały dodatek do naszych dań, którym będziemy się rozkoszować w zimie, a więc w sezonie, gdy mamy ograniczony dostęp do rodzimych owoców.

Śliwki w occie – zamiast kupować lepiej przygotować samemu

Śliwki w occie można kupić już gotowe w jednym z wielu sklepów. Jednak nie zawsze możemy mieć pewność, że w takim kupnym słoiku ze śliwkami znajdą się wyłącznie te dobre składniki. Natomiast, jeśli przygotujemy taki przetwór samodzielnie, dokładnie wiemy, co będzie się składać na zalewę, jakie wybierzemy owoce, a także w jaki sposób będziemy pasteryzować przygotowane weki.

Przygotowanie śliwek w occie jest wyjątkowo proste. Do słoików wkładamy umyte, przekrojone na pół śliwki bez ogonków i pestek. Przyrządzamy zalewę składającą się z wytrawnego wina (jak kto lubi), octu, wody i cukru, a także z przypraw: goździków, cynamonu i skórki z pomarańczy. Co najmniej ciepłą zalewę wlewamy do słoików napełnionych owocami i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *