kulinaria

Prosty przepis na sorbet z owoców (tylko trzy składniki!)

Sorbety owocowe to wspaniały, smaczny, orzeźwiający i – co dla wielu będzie bardzo istotne – zdrowy deser! Przygotowanie sorbetu pozwoli także na spożytkowanie marnujących się owoców oraz skorzystanie z pełni ich wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że sorbet jest także idealną przekąską dla dziecka nie przepadającego za owocami. Poniżej trzy najprostsze przepisy na sorbet!

Przygotuj:

– blender (posiadający funkcję kruszenia lodu),
– wybrane wedle uznania owoce (mogą być świeże lub mrożone),
– cukier, miód lub inne słodziwo,
– odrobinę soku z cytryny ( nie dotyczy sorbetów z owoców cytrusowych),
– syrop, woda, sok pomarańczowy lub lemoniada do rozcieńczania (można pominąć).

Jeżeli korzystasz ze świeżych owoców, to obierz je ze skórki (dotyczy owoców o grubej skórze, która nie będzie dawała się na gładko zblendować) i pokrój je na drobniejsze cząstki, które następnie zamrozisz. W przypadku korzystania z owoców mrożonych pomiń ostatni krok. Zamrożone owoce wrzuć do blendera i blenduj wraz z sokiem z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby rozcieńczaj masę wodą, sokiem, lemoniadą lub dowolnym syropem (na przykład klonowym). Taki zabieg ułatwi zblendowanie sorbetu, który osiągnie bardziej jednorodną konsystencję. Podawaj sorbet w małych pucharkach i ozdób je listkiem bazylii.

Jakie owoce można wykorzystać podczas przygotowywania sorbetów?

Zaletą sorbetów jest ich prosta receptura pozwalająca na wykorzystanie różnego rodzaju owoców, a także różnych ich kombinacji. Robiąc sorbet możesz sięgnąć po:
– truskawki,
– ananasy,
– cytrusy,
– melony,
– arbuzy,
– jagody i wiele wiele innych.

Pamiętaj, że najzdrowsze będą sorbety powstałe na bazie owoców sezonowych.

Dlaczego warto robić sorbety?

Sorbet to deser posiadający wiele zalet. Poza łatwością przygotowania jest także zdrowy. Sorbet pozwala na cieszenie się pełnią wartości odżywczych owoców, które nie tracą swych właściwości gdyż nie są poddawane obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Dodatkowo, sorbet będzie bezpiecznym przysmakiem dla osób nietolerujących glutenu lub laktozy!

Po więcej inspiracji zajrzyj na stronę: http://siorbet.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *