kulinaria

Ciasta na zamówienie – doskonały sposób na wyjątkowe przyjęcie

Znudziły Ci się już ciasta z tzw. sieciówek? Wyprawiasz w najbliższym czasie imprezę lub uroczystość i marzysz o deserach z prawdziwego zdarzenia? Jesteś fanką kulinarnych nowości? Doceniasz nowatorskie podejście do pieczenia ciast? Szukasz ciasta w nietypowej formie? Nie odpowiadają Ci gotowe desery z większości cukierni? Jeżeli dotyczą Cię powyższe problemy, koniecznie zostań z nami i… Read More Ciasta na zamówienie – doskonały sposób na wyjątkowe przyjęcie

kulinaria

Dynia w occie jabłkowym – do czego ją podawać?

Dynia w occie jabłkowym to jeden z tych przetworów, które można podawać na wiele sposobów i do wielu różnych dań. Łatwo można przygotować ją samodzielnie w domu, i naprawdę warto, ponieważ jest przepyszna. Ale… jak ją podawać? Do czego sprawdzi się dynia w occie i jak ją jeść na co dzień?

kulinaria

Jak wybrać stylowe i praktyczne pucharki do lodów?

Urządzenie funkcjonalnej kuchni to nie tylko zadbanie o dobrej jakości sprzęt oraz pojemne, praktyczne szafki, ale także wyposażenie ich w niezbędne naczynia i drobne akcesoria. Często pomijane, ale bardzo przydatne, zwłaszcza podczas przyjęć organizowanych latem, są pucharki do lodów. Jaki model wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

kulinaria

Żywność sezonowa i lokalna – dlaczego ma sens?

Kupując potrzebne produkty w okolicznym sklepie, na ogół nie zastanawiamy się, skąd pochodzą. Wybieramy je, kierując się głównie upodobaniami smakowymi i przyzwyczajeniami kulinarnymi. Coraz silniej widać jednak w mediach głos osób, dla których lokalność i sezonowość żywności ma znaczenie. Czy mają rację?

kulinaria

Dynia marynowana w occie – jak ją podawać?

Dynia to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Jej żółty miąższ o słodkawym smaku jest pełen składników odżywczych i witamin. Warto ją jeść jak najczęściej, dlatego też robi się z niej przetwory. Mrożonki, zupy krem, dżemy i przeciery, do tego jeszcze dynia marynowana w occie. Jak ją jeść i do czego można ją podać?

kulinaria

Sok z kapusty – zdrowie i piękno

Kiszonki są wpisane w polskie kulinaria. Ten sposób konserwacji i przygotowywania żywności ma w kraju długą tradycję. Poza walorami smakowymi kiszonki są także wyjątkowo zdrowe – dostarczają wielu witamin i minerałów. Jak zrobić samodzielnie kiszonkę jeszcze kilkanaście lat temu wiedziała każda gospodyni, bo kto wyobraża sobie grill bez kiszonego ogórka, a wigilię bez kapusty z… Read More Sok z kapusty – zdrowie i piękno

kulinaria

Wyroby owocowo-warzywne w Polsce

Przetwory owocowo – warzywne to dla wielu elementy podstawowe i niezbędne w kuchni. Trudno wyobrazić sobie ulubioną sałatkę bez warzyw w puszce oraz naleśniki bez ulubionego dżemu. Łatwy dostęp do sadów i pól sprawia, że produkty pochodzące z sektora przetwórstwa spożywczego zachwycają jakością oraz smakiem.

kulinaria

Jak zamarynować podgrzybki w occie?

W sezonie jesiennym grzybiarze przynoszą z lasu kosze pełne różnorodnych grzybów. Wówczas to warto je zamarynować w occie i zachować w domowej spiżarni na zimę. Grzyby w zalewie octowej stanowią bowiem doskonałą przekąskę dla wielu potraw.