kulinaria

Dynia marynowana w occie – jak ją podawać?

Dynia to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Jej żółty miąższ o słodkawym smaku jest pełen składników odżywczych i witamin. Warto ją jeść jak najczęściej, dlatego też robi się z niej przetwory. Mrożonki, zupy krem, dżemy i przeciery, do tego jeszcze dynia marynowana w occie. Jak ją jeść i do czego można ją podać?

Dynia marynowana w occie – sposób podania

Dynię marynuje się najczęściej w kilkucentymetrowych kawałeczkach. Jest więc pokrojona na drobno i bardzo ładnie to wygląda. Z reguły marynata jest bardzo delikatna. Chociaż zawiera w sobie ocet, jest lekko słodkawa dzięki zawartości cukru. Często marynuje się dynię w anyżu i cynamonie. Dzięki temu nabiera niezwykłego smaku, bardzo orientalnego i niezwykłego.

Dynia marynowana w occie najczęściej jest traktowana jako przystawka do różnego rodzaju dań. Można podać ją po prostu do obiadu, świetnie komponuje się z dowolnym mięsem i ziemniakami, ale można zastosować ją także w połączeniu z kaszą czy ryżem. Sprawdzi się także do każdego rodzaju placków i placuszków.

Dynia marynowana w occie do różnych dań

Pokrojona na kawałeczki dynia marynowana na słodko lub orientalnie to ciekawy składnik różnego rodzaju dań. Kilka kawałeczków wystarczy, by odmienić smak typowego risotto, zapiekanego makaronu czy orientalnego smażonego ryżu.

Słodkawy smak świetnie sprawdzi się w każdego rodzaju zapiekankach. Można dołożyć dynię także do chili i wszelkiej maści zup o ostrym smaku. Dzięki temu wszystkie smaki świetnie się zrównoważą i zaczną ze sobą współgrać. Dynia marynowana może być wspaniałym uzupełnieniem różnych sałatek i surówek. Dzięki temu będą wspaniale wyglądały (ten kolor!) i smakowały, zwłaszcza dzięki delikatnie słodkawemu smakowi.

Dynia marynowana w occie na przyjęciach

Dynia marynowana wspaniale się prezentuje, dlatego będzie świetną jadalną ozdobą stołu. Idealnie nadaje się na przyjęcia, można postawić ją na biesiadnym stole po prostu w małych, kolorowych miseczkach. Taka przystawka będzie pasowała do wszystkich dań, podobnie jak na przykład ogórki marynowane czy grzybki w occie.

Jednakże można stworzyć z dyni przystawkę do dania głównego. Wystarczy dodać trochę sałaty lub roszponki, nieco papryki czerwonej i zielonego ogórka. Takie połączenie jest bardzo proste, a odrobina dyni szybko odmieni to danie. Dzięki temu nawet najprostsze przepisy na przyjęcie nabierze zupełnie innego wymiaru. Dynia marynowana w occie to z pewnością jeden z tych oryginalnych dodatków, który idealnie sprawdzi się na biesiadny stół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *