kulinaria

Dynia w occie jabłkowym – do czego ją podawać?

Dynia w occie jabłkowym to jeden z tych przetworów, które można podawać na wiele sposobów i do wielu różnych dań. Łatwo można przygotować ją samodzielnie w domu, i naprawdę warto, ponieważ jest przepyszna. Ale… jak ją podawać? Do czego sprawdzi się dynia w occie i jak ją jeść na co dzień?

Dynia w occie jabłkowym

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Jest smaczna, ma charakterystyczny, kremowy i lekko słodki smak, który sprawia, że jest naprawdę wyjątkowa. Najczęściej robi się z niej zupy krem i musy, ale można także przygotować przetwory w occie, które także są bardzo smaczne. To dobry sposób, by zachować witaminy i dobroczynne właściwości dyni na zimę.

Marynowanie w occie sprawia, że kawałki dyni są średnio twarde i przyjemnie chrupią. Do tego słodkawy, nieco mdły smak przetworów zmienia się pod wpływem konserwowania i staje się bardziej kwaskowaty i wyrazisty. Słodko-kwaśne kawałki pomarańczowego warzywa można używać na wiele sposobów, nie tylko podawać jako przystawkę do obiadu.

Dynia w occie to niewyczerpana skarbnica możliwości i smaków. Warzywo jest bardzo uniwersalne, ma także sporo składników odżywczych. Jej lekki smak świetnie komponuje się zarówno z mięsami, jak i różnymi warzywami. To może być strzał w dziesiątkę, więc warto wprowadzić ją do swojego menu na co dzień. Jak zrobić to najłatwiej?

Do czego podawać dynię w occie jabłkowym?

Najprościej byłoby podać dynię po prostu na miseczce jako przystawkę do mięsa i ziemniaków lub do dań wegetariańskich. Może zastąpić surówkę czy ogórka kiszonego – jest świeża, smaczna, stosunkowo niskokaloryczna i także świetnie uzupełnia każde danie. Nadaje się do wszelkich kasz i makaronów, można dopasować ją do większości polskich dań. Jednakże przetwory z dyni w occie jabłkowym można wykorzystać także inaczej.

Warzywo wspaniale nadaje się na kanapki. Dodaje im wyjątkowego smaku i charakteru. Wystarczy włożyć kilka plasterków do bagietki wypełnionej szynką wieprzową, pasztetem czy pastą warzywną, na przykład humusem z cieciorki. Marynowana dynia nadaje się także do przygotowywania wielu potraw. Jej kawałeczki można zanurzyć w masie na pasztet i zapiec w piekarniku. Pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i warzywnych, na przykład soczewicowych, sojowych lub z cukinii.

Można także dodać ją do sosów, zwłaszcza tych słodko-kwaśnych. W towarzystwie passaty pomidorowej i dużej ilości podduszonej papryki oraz cebuli będzie po prostu przepyszna. A może do deserów? Nic nie stoi na przeszkodzie, by słodkawa dynia urozmaiciła krem czy sałatkę owocową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *