Jeszcze kilka dekad temu w naszym kraju maliny zbierane były gównie w lasach, gdzie rosły jako dzikie owoce. Dziś niewiele osób zbiera maliny w lesie. W dwudziestym pierwszym wieku rosną one na mniejszych i większych plantacjach z przeznaczeniem na sprzedaż, bądź posadzone są w przydomowych ogródkach na użytek własny. Na przykład powstaje z niej sok, a z resztek domowa konfitura z malin.
Co jest cennego w malinach?
Krzaki malin są cenne od łodygi, przez liście, aż do owoców. Krzaki malin obfitują w czerwone lub bordowe owoce o słodkim, lecz cierpkim smaku. Owoce malin są podstawowym produktem przetwórczym, który wykorzystuje się do produkcji soków, dżemów, galaretek, jak i powstaje z nich smaczna i zdrowa konfitura z malin. Lecz to nie wszystko, gdyż w krzaku malin cenne właściwości posiadają także liście. Liście malin zawierają kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i sole mineralne wapnia, żelaza, miedzi. A i to jeszcze nie wszystko, gdyż nawet łodyga malin posiada zdrowotne właściwości, bo podobnie, jak owoce także posiada witaminę C, E i witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, wapń i magnez. Czyli wszystkie najbardziej cenne i potrzebne składniki dla zdrowia człowieka i odporności organizmu.
Jak jest z kalorycznością malin?
Wiele osób lubi te miękkie i wyraziste w smaku owoce, a zwłaszcza w upalne dni. Gdy żar leje się z nieba dobrze jest zjeść odżywcze, niezbyt słodkie i pachnące owoce malin. Lecz, czy każdy może pozwolić sobie na dowolną ilość spożycia? Osoby odchudzające się lub dbające o stałą wagę ciała i niechcące przytyć muszą nieustannie zastanawiać się nad każdym pokarmem i kalkulować ile mogą zjeść. Gdy ktoś posiada olbrzymią nadwagę, to nie może spożywać zbyt dużo malin w stanie surowym, jak i niewskazana jest dla tej osoby konfitura z malin, która zawiera cukier. Maliny należą do owoców o średniej kaloryczności, gdyż w 100 gramach mieści się 52 kalorie. Oczywiście, gdy owoce te zostaną poddane obróbce cieplnej i powstanie z nich na przykład dżem lub konfitura z malin będą bardziej kaloryczne z powodu dodatków w postaci cukru lub galaretki.
Malinami możemy zajadać się przez całe lato, bo są dwie ich odmiany. Mamy maliny letnie i maliny jesienne. Maliny letnie różnią się wzrostem od malin jesiennych. Są wyższe i często wymagają podparcia. Natomiast maliny jesienne są znacznie niższe i nie wymagają podpórek. Maliny letnie zbierane są od czerwca niemalże do końca lica. A maliny jesienne od końca lipca, aż do przymrozków, czyli średnio do początku października. Malinom jesiennym nie szkodzi mróz w granicach od 1-4 stopni. Dopiero ten powyżej 5 stopni jest w stanie je przymrozić.