kulinaria

Leśne trofeum w słoiku

Podgrzybek to prawdziwy grzybowy król. Każdy grzybiarz cieszy się na jego widok, przede wszystkim z uwagi na ten niepowtarzalny smak i aromat, jakim cieszą się podgrzybki. Co zrobić z takim podgrzybkiem? Otóż można go przyrządzić od razu, ususzyć albo ….

Podgrzybki marynowane w occie – prawdziwie polska przystawka

No właśnie warto wrócić do początków naszej kuchni. Kuchnia polska, a przy okazji także gruzińska, słyną bowiem ze swych wyjątkowych marynat. Ponadto spożywanie grzybów także jest typowe dla Polski, a już podgrzybek w szczególności. Zatem podsumowując krótko – takie podgrzybki marynowane w occie to doskonały polski przysmak, smak późnego lata idealny na zimowe i jesienne wieczory.

Jak można podawać takie podgrzybki w occie? Przede wszystkim stanowią one doskonałą przegryzkę albo też przystawkę przed daniem głównym. Warto w tym momencie dodać, ze na pewno zaciekawimy takimi podgrzybkami i chlebkiem ze smalcem naszych zagranicznych przyjaciół.

Wykonanie podgrzybków marynowanych w occie

Jak zaś możemy w zasadzie wykonać taki przysmak? Otóż nie jest to specjalnie trudne zadanie. Na początek należy dokładnie opłukać i umyć grzyby. Pamiętajmy przy tym, żeby upewnić się jeszcze raz, czy na pewno zebraliśmy podgrzybki – są one podobne do wielu innych trujących gatunków grzybów. Następnie kroimy grzyby, a wraz z nimi cebulkę, na drobne kawałki.

Następny i bardzo ważny krok to przygotowanie zalewy octowej. Tutaj trzeba w jednym garnku zagotować wodę, ocet, cukier, sól, oraz przyprawy takie jak: ziele angielskie, listek laurowy, gorczycę i pieprz, Później musimy delikatnie podgotować nasze grzybki oraz cebulkę – tak minimum 5 min. Tak przygotowane grzybki i cebulkę wkładamy do suchego słoiczka, a następnie zalewamy je przygotowaną zalewą. Zakręcamy słoiczek, odstawiamy go do góry dnem i czekamy, aż wystygnie. W ten sposób mamy już przepyszne podgrzybki marynowane w occie do postawienia w spiżarni!

Właściwości zdrowotne podgrzybków marynowanych w occie

No właśnie – wiele się ostatnio mówi na ten temat, że niestety grzyby może i są smaczne, ale nie mają żadnych właściwości odżywczych. Nie jest to do końca prawda. Przede wszystkim bowiem grzyby zawierają naprawdę wiele składników, które pomagają nam utrzymać naszą florę jelitową w dobrej kondycji. Ponadto grzyby posiadają wiele aminokwasów, co przyda się szczególnie wegetarianom.

Trzeba jednak wspomnieć o tym, że niestety wszelkie marynaty nie są najlepszym pomysłem dla osób, które cierpią na takie schorzenia jak refluks, zapalenie błony żołądka, chorobę wrzodową czy nadkwasotę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *