kulinaria

Lekkie lodowe desery: sorbet i granita

Lodowe przysmaki cieszą się dużą popularnością, nie tylko w czasie upalnego lata. Obecnie są chętnie serwowane o każdej porze roku, jako poobiednie desery lub dodatki do ciepłego ciasta. Klasyczne puszyste lody zna większość z nas. Różnorodność smaków i kolorów, polew, posypek oraz innych dodatków, kusi, jednak stanowią one bombę kaloryczną, a przy tym nie każdy może je jeść ze względu na alergie pokarmowe.

Czym zastąpić klasyczne lody?

Problemy z tolerancją laktozy, wegetarianizm lub dbałość o zgrabną sylwetkę dość często wykluczają z diety “zwyczajne” lody. Na szczęście można je zastąpić równie pysznymi deserami, jakimi są granity oraz sorbety lodowe. Przygotowane z naturalnych składników całkowicie pozbawione cukru lub z jego niewielką ilością sprawiają równie dużo przyjemności, a przy tym są o wiele zdrowsze. Producent granity i mrożonego sorbetu ma obowiązek umieści na etykiecie informację na temat użytych do produkcji składników, dzięki czemu osoba na diecie nie będzie zmuszona do spożywania cukru, natomiast wegetarianin uniknie spotkania z koszenilą.

Owocowy smak sorbetów

Sorbety lodowe są przygotowywane na bazie soku owocowego oraz gładko zmiksowanych owoców. Te zdrowe desery można przyrządzać z malin, truskawek, kiwi, moreli, owoców leśnych oraz orzeźwiających cytrusów. Stanowią one wspaniałą ochłodę w letnie dni, a odpowiednio podane będą idealnym finałem wykwintnego obiadu lub uroczystej kolacji. Dorośli mogą podkreślić smak sorbetu niewielkim dodatkiem alkoholu, np. likieru albo wina. W formie wytrawnej, np. o smaku pomidorów lub marchewki, często są wykorzystywane, jako przystawki. Tak podany sorbet pobudza kubki smakowe, co powoduje, że późniejsze doznania smakowe są dużo silniejsze.

Granita lodowa – orzeźwienie dla smakoszy

Mrożone desery o niejednolitej, ziarnistej strukturze to granity. Masa przysmaku jest kilkakrotnie mieszana w czasie procesu mrożenia, dzięki czemu staje się pełna lodowych grudek. Granita lodowa może być przygotowana na bazie soków owocowych lub kawy. Tradycyjny sycylijski przysmak powstaje z wody, soku cytrynowego oraz cukru, jednak producent granity oferuje również migdałowe, miętowe oraz czekoladowe desery, które są uwielbiane przez najmłodszych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *