Jak przygotowywać smaczne, aromatyczne posiłki z niewielką ilością przypraw, jednocześnie wydłużając ich świeżość? Rozwiązaniem stosowanym przez profesjonalnych kucharzy jest metoda sous vide. Na czym polega, jakie są jej zalety i jakie urządzenia są potrzebne, by tę technikę stosować w domu?
Jak wygląda gotowanie sous vide?
Kuchnia sous vide wywodzi się z Francji. Została wynaleziona w latach 70., kiedy pojawiła się potrzeba lepszego przechowywania żywności – ma swoje początki w hermetycznym, wydłużającym świeżość pakowaniu. Francuski termin sous vide to nic innego jak gotowanie w próżni.Jak wygląda w praktyce? Mięso czy warzywa pakowane są w szczelną folię, a dopiero potem gotowane. Ta metoda pozwala zachować lepszy smak oraz zapobiega utracie witamin. Potrawy gotują się we własnym soku, są bardziej soczyste, aromatyczne, przyjemne w smaku. Przygotowywane w ten sposób długo zachowują zdatność do spożycia i mogą być bezpiecznie przechowywane.
Urządzenia do gotowania sous vide
Jak gotować sous vide w domu? Dziś urządzenia do tego typu kuchni są coraz łatwiej dostępne, już dawno przestały być zarezerwowane tylko dla profesjonalnych kucharzy. Chcąc poeksperymentować z gotowaniem w próżni, warto w pierwszej kolejności zaopatrzyć się w zgrzewarkę, dzięki której możliwe będzie umieszczenie żywności w szczelnym woreczku próżniowym. To jednak nie wszystko – do samego gotowania niezbędny będzie albo cyrkulator, który umożliwia przygotowywanie potraw sous vide w tradycyjnym garnku, albo urządzenie do gotowania sous vide, tak zwana „wanienka”, które działa na zasadzie multicookera. Wszystkie urządzenia do gotowania sous vide są dostępne w profesjonalnych sklepach gastronomicznych – stacjonarnych oraz internetowych.
Jakie są zalety przygotowywania potraw metodą sous vide?
Urządzenia do gotowania sous vide umożliwiają przygotowanie żywności zupełnie innowacyjną, oferującą wiele zalet metodą. Po pierwsze, potrawy są dłużej świeże. Łatwo je przechowywać tak, by nie straciły walorów smakowych oraz były bezpieczne do spożycia.Inne zalety gotowania w próżni dotyczą zdrowia. Witaminy w czasie tradycyjnego gotowania trafiają do wody, która jest wylewana. Metoda sous vide pozwala na ich zachowanie, witaminy nie niszczeją też pod wpływem smażenia. Jako że warzywa czy mięso są gotowane we własnym soku, nie wymagają dużej ilości przypraw, są zdrowsze, lepiej zaspokajają apetyt, pomagają w utrzymaniu zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.
Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.