kulinaria

Korzystna alternatywa w przemyśle browarniczym

Na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać propozycje dla osób niepijących alkoholu. Mowa tutaj o piwie bezalkoholowym, które zdobywa coraz większą popularność wśród smakoszy browaru. Jeszcze do niedawna kojarzone z napojem dla kobiet ciężarnych, kierowców lub abstynentów, teraz cieszące się powodzeniem także poza wspomnianą grupą.

Czy popyt na wersję bezalkoholową jest duży

Z roku na rok piwo bezalkoholowe cieszy się rosnącym uznaniem. Po części odpowiedzialne za to mogą być między innymi akcje zachęcające kobiety do całkowitej rezygnacji z alkoholu na czas ciąży. Coraz większą grupą są także młode osoby preferujące zdrowy styl życia, świadomie rezygnujące ze spożywania napojów procentowych.

W tych przypadkach ważne jest, aby szukać produktów oznaczonych etykietą 0,0% w przypadku, gdy chcemy mieć pewność, że w naszym napoju nie ma nawet śladowych ilości alkoholu. Według prawa za piwo bezalkoholowe uważa się napój o zawartości alkoholu poniżej 0,5%.

Jak powstaje piwo bez procentów

Sposób warzenia piwa bezalkoholowego nie odbiega w zasadzie od tego, w jaki powstaje produkt z alkoholem. Różnica pojawia się w momencie etapu fermentacji, do której w przypadku tego pierwszego nie dochodzi.

W tym względzie korzysta się z wielu metod eliminujących alkohol z wyrobu, między innymi filtrację lub odparowywanie. Obecnie stosuje się także specjalne drożdże, które nie przerabiają cukru na alkohol, przy zachowaniu wszystkich innych cennych dla smakoszy browaru właściwości.

Źródło popularności piwa bezalkoholowego

Chociaż może to zabrzmieć jak oksymoron, po piwo bezalkoholowe często sięgają osoby aktywne. Nie bez znaczenia są jego doskonałe właściwości izotoniczne oraz wysoka zawartość korzystnych mikroelementów oraz witamin z grupy B.

Osoby, które spożywają piwo ze względu na jego smak, prawdopodobnie nie poczują dużej różnicy po przerzuceniu się na wersję bezalkoholową, dlatego iż smakuje praktycznie identycznie jak jego procentowa wersja. Różnicuje je brak skutków ubocznych w przypadku piwa 0,0%, takich jak w po zażyciu alkoholu, co należy zaliczyć jako dodatkowy atut piwa bezalkoholowego.

Obecnie na rynku można znaleźć wiele wersji smakowych piwa 0,0%. Smakosze pszenicznej nuty, czy żytniego APA również znajdą coś dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *