kulinaria

Jak otworzyć modną lodziarnię?

Rzemieślnicze lodziarnie i cukiernie oferujące lody niespotykane nigdzie indziej cieszą się obecnie ogromną popularnością. Nic dziwnego – lody lubi każdy, mały i duży. Mając wybór, najchętniej sięgamy po to, co wyjątkowe – nowe, oryginalne lub wręcz przeciwnie – o smaku jak sprzed lat. Lodziarnia to świetny pomysł na biznes, lecz trzeba pamiętać, że przy ogromnej konkurencji na rynku nie każdy przetrwa choćby jeden sezon. Jak się wyróżnić wśród setek konkurentów?

Otwierasz lodziarnię? Bez tych elementów nie możesz się obejść

Po pierwsze – smak. Doskonała lokalizacja, najlepsza reklama czy najbardziej fantazyjne dodatki, posypki i polewy do lodów nie zapewnią ci sukcesu, jeśli główny produkt nie wyróżnia się ponadprzeciętną jakością. Lodziarnie, które osiągnęły sukces i do których w ciepłe dni ustawiają się długie, niczym w okresie PRL, kolejki, zapracowały sobie na swoją reputację. Przede wszystkim smak – każdy najchętniej sięgnie po lody, które przywodzą mu na myśl dzieciństwo czy inne fantastyczne wspomnienie. Lub po prostu są tak pyszne, że trudno ich sobie odmówić.

Aby wykonać pyszne lody, czy to rzemieślnicze – w gałkach, czy włoskie, czy amerykańskie świderki w polewie, musisz zadbać o przepis i składniki. Sama receptura może być prosta – dobre komponenty do lodów odwdzięczą się fantastycznym produktem. Puszysta masa lodowa wykonana tradycyjnie, z mleka, śmietanki, cukru, z dodatkiem świeżych owoców, belgijskiej czekolady czy domowej konfitury to coś, po co chętnie sięgnie każdy miłośnik słodkości – nie tylko w upalne dni.

Otwierając lodziarnię zadbaj także o najwyższej klasy sprzęt – wydajne maszyny do lodów, które starannie wymieszają masę do lodów, estetyczne kuwety na lody gałkowane, syfony do bitej śmietany, gałkownice i eleganckie buteleczki na polewy do lodów.

Składniki mają największe znaczenie

Jeśli zdecydujesz się na wyrób lodów jedynie z tradycyjnych składników, zadbaj o ich świeżość i jakość. Najlepiej wybierać te z ekologicznych gospodarstw rolnych. Jeśli chcesz oferować lody w gałkach o wielu smakach, codzienne wyrabianie każdego z nich jest niemalże niemożliwe. W takiej sytuacji przyda się neutralna w smaku masa lodowa, z której łatwo można przyrządzić dziesiątki różnych smaków. Komponenty do lodów, takie jak kawałki czekolady, posypki, dodatki smakowe, polewy do lodów i fantazyjne wafelki sprawią, że każda gałka będzie przepyszna, a koło twojej lodziarni nikt nie przejdzie obojętnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *