kulinaria

Czy warto kupować noże HACCP?

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny to musisz dbać o bezpieczeństwo żywności. Najlepszym rozwiązaniem jest, więc wprowadzenie Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jednak, by spełniać stawiane przez niego wymogi należy spełniać określone warunki. W tym także korzystać z właściwego sprzętu. Czy warto go kupować?

Dbałość o klienta

Twoi goście i klienci na pewno będą Ci wdzięczni za to, że dbasz o najwyższą jakość podawanych im potraw. Liczy się przecież nie tylko smak, ale też to, czy jedzenie nie stanowi zagrożenia dla ich zdrowia. Na linii produkcyjnej mogło bowiem dojść do skażenia lub krzyżowania się dróg produktu. To bardzo niebezpieczne.

Właściwe noże HACCP, które mają rączki w kolorze dedykowanym konkretnemu rodzajowi żywności nie mogą się pomylić. Nóż z białą rączką może służyć wyłącznie do krojenia nabiału, a ten z niebieską – do ryb. Jeśli Ty i Twoi pracownicy będziecie o tym pamiętać, to dostarczycie na stoły jedzenie, które spełnia wymagania systemu HACCP.

Perfekcjonizm

Używanie właściwych noży – odpowiednich ostrzy oraz właściwych kolorów ich rączek dowodzi perfekcjonizmu i profesjonalizmu restauracji, w której są one używane. Im więcej czasu i energii poświęcasz na rzeczy, których klienci bezpośrednio nie zauważają, tym lepiej to świadczy o Twoich usługach.

Gastronomia polega właśnie na dbaniu o te wszystkie drobne szczegóły. Wielu z nich się nie zauważa, ale mają one znaczenie w przypadku finalnego produktu. Jeśli będzie on podany niechlujnie, a goście którzy go zjedli pochorowali się na skutek krzyżowania się dróg produktu – to nie licz na pozytywne opinie.

Oszczędność

Warto też pamiętać, że noże HACCP są wykonane z materiałów najwyższej jakości. Są też dodatkowo utwardzane i polerowane. Dzięki temu są one wyjątkowo odporne, trwałe i wytrzymałe. Mogą służyć latami, o ile są odpowiednio konserwowane. Noże te są też wyjątkowo ostre.

Warto zauważyć, że inwestując w dobre ostrza nie trzeba myśleć o zakupie następnych noży. W dłuższym planie jest to oszczędność. Za sprzęt płacisz więcej, ale za to kupujesz go rzadziej. To bardzo ważne przy prowadzeniu własnej działalności, bo nie trzeba sobie zawracać głowy ciągłymi zakupami oraz związanymi z nimi kosztami.

Noże HACCP dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *