kulinaria

Co powinno się znaleźć w każdej spiżarni?

Wędrówki z plecakiem po górach to coraz rzadziej uprawiany sport. Na szlakach widać raczej osoby z małymi plecaczkami z prowiantem na jeden dzień, niż zapaleńców, którzy z całym dobytkiem na plecach przemierzają górskie szlaki od schroniska do schroniska. Jednak jeśli najdzie nas chęć na taki sport warto pomyśleć, co spakować ze sobą do jedzenia.

Jakie produkty wybierać na górskie wędrówki?

Każdy, kto chodził kiedyś z plecakiem wie, że jednym z najważniejszych kryteriów doboru rzeczy powinna być ich…waga.Z każdym kilometrem, każdy kilogram zdaje się ważyć więcej. Dlatego też, wybierając produkty żywnościowe warto pomyśleć nie tylko o ich składzie, ale i…wadze. Suszone warzywa ważą ułamek tego, co ich surowe odpowiedniki, a dają prawie równie duże możliwości zastosowania w biwakowej kuchni. A tradycyjny chleb można zastąpić chrupkim pieczywem.

Czy gotowe produkty to dobry wybór?

Na rynku dostępne jest całe spektrum gotowych dań — zupki i sosy w torebkach, chińskie zupki, dania w plastikowych kubeczkach. Z pewnością spełniają one kryterium wagowe — ważą tyle, co nic, ale ich skład pozostawia bardzo często wiele do życzenia. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zje się coś niezdrowego, ale podczas górskich wędrówek nie powinno się oszczędzać na zdrowiu — wymagają one siły i kondycji. Warto więc unikać nadmiaru chemii i mimo wszystko jeść zdrowo. Dlatego pakując plecak wędrowca warto zwrócić uwagę na składy. Gotowe zupy i sosy powinny się składać głównie z suszonych warzyw i przypraw. Jeśli nie uda się znaleźć gotowych produktów, które sprawiają wrażenie stosunkowo zdrowych — lepiej po prostu kupić suszone warzywa i przyprawy i z nich gotować.

Ile żywności zabrać ze sobą?

Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Codziennie powinno się zjeść co najmniej jeden ciepły posiłek, a rano solidne śniadanie. W ciągu dnia konieczne są mniejsze posiłki regeneracyjne — batony energetyczne, kanapki, suszone warzywa lub owoce, czekolada — coś, co dostarczy kalorii i pozwoli nabrać sił do dalszego marszu.Przy pakowaniu warto zaplanować posiłki (rozpisać jadłospis), tak by zabrać dokładnie tyle produktów, ile będzie potrzebne. Jeśli trasa wędrówki jest znana, warto pomyśleć, czy będzie możliwość dokupienia czegoś po drodze, czy całość musi być zabrana od razu ze sobą.

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *