Korzystanie z rękawic ochronnych nitrylowych jest częstą praktyką. Zazwyczaj wspomina się o niej w kontekście pracy w placówkach medycznych lub magazynach. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. Jakie właściwości posiadają?
Rękawice ochronne nitrylowe – skuteczne zabezpieczenie przed substancjami chemicznymi
Rękawice nitrylowe są nieocenione podczas pracy, w której ma się kontakt z substancjami różnego pochodzenia. Nierzadko są to preparaty silnie barwiące, żrące lub po prostu szkodliwe dla zdrowia. Dzięki dobrze dopasowanym rękawicom jest możliwe wykonywanie codziennych obowiązków bez obaw o utratę sprawności lub uszkodzenie skóry. Ze względu na to, że istnieją modele nieprzepuszczające cieczy, z powodzeniem można używać nitrylowych rękawic w pracy, w której ma się styczność z olejami, benzyną lub rozcieńczonymi kwasami.
Nie bez powodu produkty tego typu są nieodłącznym elementem funkcjonowania placówek medycznych i laboratoriów. Częsta styczność z różnego rodzajami lekami i substancjami do badania nie pozostaje obojętna dla organizmu. Zabezpieczenie ciała m.in. za pomocą rękawic powala czuć się pewniej w swojej pracy.
Uszkodzenia mechaniczne? Nie z rękawicami nitrylowymi ochronnymi
Rękawice nitrylowe ochronne znajdują swoje zastosowanie także w pozornie prozaicznych czynnościach. Rozładunek towaru, praca w halach sklepowych, magazynach lub nawet zwyczajne obowiązki domowe – to właśnie wtedy sięga się po rękawiczki. Nic w tym dziwnego – częste otwieranie kartonów lub praca polegająca na powtarzaniu tych samych czynności (np. przy taśmie produkcyjnej) sprawia, że skóra na dłoniach jest narażona na otarcia i powstawanie ran. Dzięki rękawiczkom można tego w prosty sposób uniknąć.
Dla wielu osób zaskakujący może być fakt, że rękawice ochronne nitrylowe wykazują odporność także na działanie skrajnych temperatur. Wybór konkretnego rodzaju pozwala używać ich w -30°C do nawet 105°C. W sprzedaży dostępne są również produkty z ocieplanym wkładem.
Ochrona przed zagrożeniami bakteriologicznymi
Trudno wyobrazić sobie kontrolę stomatologiczną bez użycia rękawiczek ochronnych przez specjalistę, nie wspominając już o przeprowadzaniu poważniejszych operacji. Zarówno podczas rutynowego badania, przyjmowania szczepienia, jak i zgłaszając się na wykonanie zabiegu, lekarz ma na sobie rękawiczki. To one chronią przed rozprzestrzenianiem się mikroorganizmów na inne osoby.
W gastronomii równie ważne jest dbanie o higienę. Oprócz przechowywania żywności w odpowiednich warunkach należy zadbać także właściwe jej przygotowanie i podawanie. Rękawiczki pozwalają ograniczyć ryzyko rozprzestrzeniania się drobnoustrojów z dłoni na produkty spożywcze.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Grupa Anmar.