Sorbety ze względu na swoje walory smakowe i konsystencję zyskały sobie rzesze zwolenników. Trudno powiedzieć czy bardziej tu decyduje intensywny smak owoców, czy delikatna lekko grudkowata konsystencja z wyczuwalnymi cząstkami owoców. Deser przygotowywany jest w specjalnym urządzeniu. Maszyna do sorbetów to produkt coraz częściej kupowany jako wyposażenie domowej kuchni.
Czy sorbet jest zdrowszy od tradycyjnych lodów?
Odpowiedź na to pytanie nie będzie łatwa, gdyż zależy to od kilku czynników.
Lody na bazie mleka uważane są za bardziej kaloryczne, lecz głównie zależy to od użytych półproduktów. Wykorzystywanie w procesie produkcji tłustej śmietanki oraz dużej ilości cukru sprawia, że ilość kalorii dramatycznie rośnie. Co więcej, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że mieszanki przygotowywane do masowej produkcji zawierają wiele polepszaczy i konserwantów, to nie wygląda to zbyt dobrze.Sorbet, który sporządzany jest z naturalnych produktów, nie wymaga dodawania cukru ani innych substancji polepszających smak i konsystencję. Cukier też jest tu raczej zależny od gustu i smaku owoców. Maszyna do sorbetów jest w stanie wyprodukować całkiem zdrowy deser, który potrafi orzeźwić w upalne dni oraz dostarczyć potrzebnych witamin i mikroelementów.
Reasumując, wszystko zależy od jakości użytych półproduktów, aczkolwiek owocowy mrożony deser ma tu lekką przewagę. Do tego produktu zawsze potrzebne są owoce i nie ma potrzeby dodawania dodatkowych sztucznych składników.
Co z tym slushy?
Coraz częściej przy deptakach w miejscowościach wypoczynkowych pojawiają się maszyny do robienia płynnej wersji sorbetu. Może nie jest to do końca sorbet, gdyż sorbet wykonywany jest z całych owoców, a do slushy wystarczy sok. Jednakże smaki owocowe dominują wśród tego typu produktów. Można też spotkać się z produkowaną w tych urządzeniach mrożoną kawą lub herbatą.
Jakość mrożonych deserów
Jeżeli chodzi o jakość tych deserów, to jak zawsze zależna jest od jakości półproduktów. Poza tym maszyna do sorbetów wykorzystywana do tego celu może być wyposażona w zawór spustowy do serwowania napoju. Dzięki temu zamrożone grudki dostają się do kubka razem z niezamarzniętym sokiem, przez co smak jest pełniejszy. Rozpuszczające się powoli grudki lodu zapewniają przez cały czas temperaturę bliską zeru, dlatego wydają się bardziej orzeźwiać.