Malwa Sudańska to popularna nazwa hibiskusa, rośliny pięknej i chętnie uprawianej w ogrodach ze względu na kwiaty i ozdobną formę. Roślina ta kryje jednak coś więcej – prawdziwym jej skarbem są właściwości prozdrowotne i lecznicze uzyskiwane po zaparzeniu suszonych liści hibiskusa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zaletach malwy sudańskiej koniecznie zapoznaj się z poniższym artykułem.
Hibiskus właściwości i zastosowanie
Malwa sudańska uprawiana jest w wielu zakątkach świata m.in w Afryce, południowej Azji, Brazylii, Australii oraz w Europie. W Polsce osiąga 2,5-3 metry wysokości i wydaje dorodne, piękne kwiaty uznawane za doskonałą ozdobę ogrodów bowiem mają aż kilkanaście centymetrów średnicy. Wskazane kwiaty kwitną tylko dzień i należy je wówczas zerwać. Po co?
Zerwane i wysuszone kwiaty hibiskusa są doskonałym materiałem na napar. Ich zapach jest słaby jednak smak kwaskowaty i wyraźny. Zawartość flawonoidów czyni roślinę przydatną dla zdrowia. Napar z hibiskusa leczy bowiem wiele schorzeń związanych z sercem oraz układem krążenia, reguluje ciśnienie krwi oraz pracę wątroby. Jest też doskonałą pomocą przy stanach zapalnych, może też wyleczyć mniej groźne przeziębienia. Duża zawartość witaminy C sprawia, że napój z hibiskusa poleca się dla wzmocnienia organizmu każdemu za wyjątkiem kobiet w ciąży oraz osób ze zbyt niskim ciśnieniem.
Historia rośliny
Mało kto dziś pamięta, iż napój z hibiskusa jest zwany napojem faraonów bądź cudownym napojem. Podawany był Egipskim władcom ze względu na prozdrowotne i wzmacniające właściwości. Karkade, bo tak brzmi nazwa napoju w kraju nad Nilem, podawany był na dworze królewskim. Starożytne papirusy sławią hibiskus właściwości, z zapisanych pismem hieratycznym materiałów czytamy, iż napój z hibiskusa stawiał na nogi ciężko chorych monarchów. Często byli oni słabego zdrowia i w celu normalnego funkcjonowania wspomagali się właśnie tego typu ziołowymi specyfikami.
Z dworu monarszego Karkade przeniosło się do całego ludu i do dziś napój z hibiskusa jest najpopularniejszym poza herbatą egipskim napojem narodowym. Z Egiptu parzenie hibiskusa rozszerza się na cały świat, również w Polsce jest coraz chętniej stosowany. Warto więc spróbować tego cennego naparu i wzmocnić swoje zdrowie by poczuć się niczym starożytny monarcha.