Kiedy w upalne, letnie dni marzymy aby się ochłodzić, przy okazji zaznając orzeźwienia, uciekamy się do wszelkich sposobów, aby zaznać ukojenia. Sięgamy po zimne napoje, lody, sorbety lodowe, ale żaden z powyższych sposobów nie daje satysfakcjonujących rezultatów. Jest jednak ratunek! Prosto ze słonecznej Italii przybywa granita lodowa, która doskonale orzeźwi w upalne dni, a także da przyjemne poczucie chłodu zmęczonemu gorącem organizmowi.
Co to jest granita lodowa?
Tym, którzy lubią sięgać po sorbety lodowe, granita na pewno przypadnie do gustu, choć trzeba wiedzieć, że tak na prawdę niewiele łączy te dwa zimne desery. Pochodząca z południa Włoch granita pierwotnie składała się z wody, soku z cytryny, cukru oraz mięty. Z czasem zaczęto eksperymentować ze smakami tego dania i dziś granity lodowe dostępne są w niemal każdym smaku. Ich bazą mogą być wszystkie soki owocowe, przeciery z owoców, czy nawet kawa. Aby gotowa granita była jeszcze bardziej orzeźwiająca, dobrze jest dodać do niej kilku kropel soku z cytryny obojętni w jakim wariancie jest przyrządzona.
Gotowa granita lodowa ma formę małych kryształków lodu, przypominających swojego rodzaju lodowy gres. Ten pyszny deser na zimno jest doskonałym dodatkiem na każdą okazję i z całą pewnością znajdzie swoich koneserów w każdej grupie wiekowej, bo któż nie lubi pysznych i orzeźwiających deserów?
Jak przygotować granitę w domu?
Każdy producent granity na większą skalę używa do jej uzyskania specjalistycznych urządzeń, które stale mieszają ciągle ochładzaną ciecz. Ale aby cieszyć się jej wspaniałym smakiem, wcale nie potrzeba żadnego sprzętu. W zupełności wystarczą przybory kuchenne dostępne w każdym domu.
Bazą każdej granity jest płyn i tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Można korzystać z wody, soków owocowych, kawy, a nawet jak wcześniej wspomniano przecieru owocowego. Na jednym składniku można zakończyć domową produkcję, ale nic nie stoi na przeszkodzie by eksperymentować z wieloma różnymi smakami, mieszać je i wymyślać nowe. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Kiedy już połączymy wybrane składniki, granita ląduje w zamrażarce. I w tym miejscu pamiętać należy, że nasz deser należy systematycznie mieszać (najlepiej nadaje się do tego widelec), by płyn nie zbił się w litą, lodową bryłę. Ciągłe mieszanie spowoduje, że kryształki lodu nie połączą się i uzyskają w efekcie efekt drobnego lodowego grysu.
Granitę najlepiej podawać w pucharkach na lody lub kubkach, a spożywa się ją w postaci gotowej lub można poczekać, aż nieco stopnieje. W każdej formie jest przepyszna!