Papier do pieczenia to specjalnie przygotowany papier pergaminowy, który jest używany w piekarniku, aby zapobiec przywieraniu potraw do blachy do pieczenia. Jest sprzedawany w supermarketach w postaci ciętych arkuszy lub w rolce, aby można go było rozerwać na wymaganą długość. Po użyciu można go bezproblemowo wyrzucić.
Jak jest wytwarzany?
Obecnie papier pergaminowy jest wytwarzany poprzez przepuszczanie masy papierniczej przez kąpiel kwasu siarkowego (podobną metodę stosuje się również do kalki kreślarskiej) lub przez przepuszczanie kąpieli ZnCl2. Proces ten rozpuszcza część papieru lub powoduje żelatynizację części papieru (dzieje się tak, ponieważ papier do pieczenia jest oparty na celulozie. W tym procesie nie jest używana żelatyna). Ta operacja zapewnia papier o dużej gęstości, stabilności i odporności na ciepło. Przetworzony papier jest wizualnie bardzo podobny do tradycyjnego pergaminu.
Istnieje również wersja silikonowa na papierze do pieczenia, której można użyć wielokrotnie. Po użyciu należy go zmyć.Papier do pieczenia jest również używany do umieszczania między arkuszem papieru transferowego T-shirt a żelazkiem podczas prasowania wydrukowanego tekstu i / lub obrazów na kawałku tkaniny. Ma to zapobiec przedostawaniu się kawałków papieru transferowego na żelazko.Zaleca się stosowanie beztłuszczowego papieru do pieczenia. Zapobiega to tłustym plamom na drukowanej tkaninie.
Do czego może być używany?
Pergamin do pieczenia może być również używany do wtapiania żelaza na koraliki. Muszą być one stopione żelazkiem, pergamin zapewnia, że plastik koralików nie przywiera do podeszwy żelazka.Papier pergaminowy jest stosowany w wielu innych miejscach niżeli sama kuchnia. Niektóre dzieci wykonują za jego pomocą różnego rodzaju prace manualne.
Pergamin do pieczenia jest w stanie wytrzymać temperaturę przekraczającą dwieście stopni Celsjusza, przez co nadaje się idealnie do różnych prac kuchennych skupionych wokół pieczenia. Papier ten może być ekologiczny, przez co po zużyciu nie będzie zagrożeniem dla otaczającego nas środowiska. Od dobrego papieru pergaminowego ciasto powinno samo odchodzić, a nie przylepiać się. Poza tym ułatwia on znacząco pracę i jest wręcz niezbędny do pieczenia ciast i nie tylko.