kulinaria

Kuchnie gazowe gastronomiczne – nowe czy używane?

Przeznaczone do profesjonalnego użytku kuchnie gazowe pozwalają na przygotowywanie wielu potraw w restauracji, stołówce czy w firmie cateringowej. Obecnie w sprzedaży znaleźć można różne modele, w tym także te nowe i używane. Co wybrać?

Firmy gastronomiczne najczęściej stosują kuchnie gazowe w swoich kuchniach. Tego typu kuchnie pozwalają na przygotowanie różnych rodzajów potraw gotowanych, smażonych czy duszonych, a przy tym są tanie w zakupie oraz w eksploatacji.

Kuchnie gazowe gastronomiczne można kupić jako nowe, ale wiele firm decyduje się na kuchnie z drugiej ręki. Co warto wybrać?

Kuchnie gazowe nowe

Gdy chcemy zakupić sprzęt, który nie był jeszcze nigdy wcześniej używany, a także posiada gwarancję, wówczas najlepszym wyborem będą nowe kuchnie gazowe.

Sprzęt gastronomiczny tego typu jest dość drogi, ale otrzymujemy wówczas wyposażenie w pełni sprawne, z ochroną producenta. Dodatkowo, możemy indywidualnie dobrać odpowiedni sprzęt spełniający wszystkie nasze wymagania, na przykład możemy wybrać kuchnię z piekarnikiem, płytę gazową na blat lub też kuchnię z półką pod płytą gazową.

Zalety i wady nowych kuchni gazowych:
• w pełni sprawna, nieużywana kuchnia
• ochrona gwarancyjna producenta
• możliwość indywidualnego doboru odpowiedniego modelu
• wyższa cena niż model używany

Kuchnie gazowe używane

Druga propozycja dla firm gastronomicznych to zakupienie kuchni gazowej używanej. W sprzedaży można znaleźć obecnie wiele modeli z drugiej ręki, które pochodzą między innymi od zamykanych firm, a także z licytacji komorniczych lub też jako sprzęt poleasingowy.

Fakt, że kuchnia jest używana, nie musi jednak wcale oznaczać, że mamy do czynienia ze sprzętem gorszym. Wiele modeli używanych dostępnych na sprzedaż to urządzenia nadal w pełni sprawne, które wymagają ewentualnie dokładnego wyczyszczenia. Oczywiście, w asortymencie sprzedawców znajdziemy także kuchnie gazowe z małymi usterkami, ale najczęściej ich naprawa nie jest związana z wysokimi wydatkami.

Główną zaletą zakupu kuchni używanej jest jej niska cena. W wielu przypadkach można zakupić sprawny sprzęt nawet o połowę taniej niż jego oryginalna cena.

Zalety i wady używanych kuchni gazowych:
• bardzo atrakcyjne ceny
• nadal w bardzo dobrym stanie technicznym
• mniejszy wybór modeli

Kuchnie gazowe dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *