Granita zazwyczaj smakoszom kojarzy się ze słodkim orzeźwieniem oraz upalnym latem. I bardzo słusznie. Otóż granita jest świetnym pomysłem na deser na każdą okoliczność. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, np. dla wielbicieli espresso warto polecić granitę kawową, a dla miłośników owoców granitę brzoskwiniową. W obecnych czasach coraz chętniej wykorzystuje się także kolorowe syropy do granity.
Jak zrobić granitę cytrynową?
Tradycyjną granitę przyrządza się tylko z soku owocowego, wody oraz cukru. Bazą tego sycylijskiego deseru może być napar kawowy albo mięty. Trzeba zaznaczyć, że tradycjonaliści tworzą granitę bez używania maszynki do lodów. Tak więc każdy może ją wykonać w warunkach domowych. Jeżeli chcemy otrzymać strukturę złożoną z drobnych kryształów, wystarczy podczas zamrażania kilkukrotnie mieszać masę.
Zatem do przygotowania granity cytrynowej niezbędne są takie składniki jak świeżo wyciśnięty sok z cytryny, woda, cukier oraz skorka starta z jednej cytryny. Najpierw należy wymieszać wodę z cukrem, a później gotować ją do momentu, aż płyn lekko zgęstnieje. Oczywiście płyn ten musi ostygnąć. W następnej kolejności za pomocą sitka dodać do syropu sok z cytryny i całość pomieszać. Znowu zalecane jest odstawienie na pół godziny i mieszanie od czasu do czasu. Kolejnym etapem jest dodawanie do płynu skórkę cytryny i wstawienie całości do zamrażalnika. Po czterech godzinach można wyciągnąć granitę oraz podawać ją w szklanych pucharkach. Bardzo ważną rzeczą jest ponowne wymieszanie deseru przed jego serwowaniem. Oczywiście istnieje także wiele przepisów, w jaki sposób tworzyć granity w postaci mrożonych napojów. Granity napoje są przede wszystkim zdrowe i smaczne.
Dlaczego warto popijać granitę?
Granita jako deser posiada wiele zalet. Niewątpliwie granity napoje przynoszą orzeźwienie oraz pozwalają schłodzić nasz organizm. Ponadto deser ten jest najlepszą alternatywą dla osób, które uwielbiają mrożone desery. Poza tym na rynku jest coraz więcej lokali, które przygotowują granity w wielu różnych smakach syropów. Jednak wybór konkretnego syropu w dużej mierze zależy od gustu konkretnego klienta. Współczesny rynek oferuje syropy do granity w wielu kolorach i każdy smakuje inaczej. Najpopularniejsze są takie smaki jak owoce leśne, cola, mango, truskawka, mandarynka czy malina. Nie ulega wątpliwości, że syropy te podkreślają smak granity oraz nadają jej żywe kolory.