kulinaria

Jak przygotować suszone warzywa?

Dostęp do warzyw w okresie zimowym bywa czasami dość utrudniony. Wiele warzyw, które dostępne są w sklepach spożywczych, nie pochodzi z Polski i zawiera wiele substancji chemicznych. Lepszym rozwiązaniem jest w tym przypadku spożywanie suszonych warzyw, które można bardzo łatwo przygotować w domu.

Jak przygotować suszone warzywa?

Wiele sklepów spożywczych posiada w sprzedaży gotowe suszone warzywa. Okazuje się jednak, że lepszym rozwiązaniem jest wykonanie takiego suszu w domu i to z ekologicznych warzyw. Najczęściej suszy się koperek i natkę pietruszki, które stanowią świetny dodatek do zup czy ziemniaków.

Wiele osób decyduje się także na suszenie marchewki czy pietruszki. Wystarczy bowiem zetrzeć te warzywa na tarce, a następnie ususzyć.

Przechowywanie nasion

Warzywa powinny być przede wszystkim w odpowiedni sposób przechowywane. Najlepiej umieścić je w tekturowym opakowaniu lub pojemnikach po przyprawach. Można także bez problemu przechowywać je w słoiku, który lepiej schować do ciemnej szafki.

Warto zadbać o to, aby warzywa nie były narażone na działanie promieni słonecznych i wilgoci. Przed umieszczeniem ich w pojemniku należy mieć pewność, że warzywa są w 100 procentach suche, gdyż w przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć.

Jak suszyć?

Skoro już wiadomo, jakie warzywa można suszyć, to warto wspomnieć również o tym, w jaki sposób należy to zrobić. Otóż w ostatnim czasie niezwykle popularne są urządzenia, które nazywa się suszarkami do warzyw i owoców. Są one przeważnie zasilane na prąd.

Jednak stare metody funkcjonują do dziś i wiele osób w dalszym ciągu suszy warzywa w tradycyjny sposób. Natkę pietruszki czy koperek najpierw należy dokładnie umyć, a następnie zawiesić na nitce w ciepłym pomieszczeniu. Jeśli chodzi o marchewkę, to najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie warzyw na tackach i położenie ich w pobliżu grzejnika.

Suszone warzywa są niezwykle popularne, szczególnie w okresie zimowym. Ostatnimi czasy modne stało się prowadzenie zdrowego trybu życia. Zbilansowana dieta i regularne ćwiczenia mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych wzmacnia odporność i chroni przed chorobami.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *