Warzywa stanowią bardzo ważny element diety. Trudno jest mówić o zdrowym odżywianiu, jeśli nie uwzględniamy ich w swoim jadłospisie. Oczywiście dostęp do świeżych, ekologicznych warzyw jest ograniczony czasowo. Nie warto jednak z nich rezygnować poza sezonem. Jak korzystać z właściwości warzyw zimą? Odpowiedzią jest suszarnia warzyw.
Dlaczego warto suszyć warzywa?
Lekarze i dietetycy nieustannie informują nas o tym, jak ważne jest regularne spożywanie dużej ilości owoców i warzyw. To właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Wiele osób rezygnuje ze świeżych produktów poza sezonem, argumentując swoją decyzję tym, że warzywa wyhodowane w warunkach szklarniowych obfitują w chemiczne wzmacniacze smaku i konserwanty.
Być może w wielu przypadkach jest to prawda, dlatego warto zaopatrzyć się w warzywa na zimę jeszcze w sezonie letnim. Najlepszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności warzyw jest ich wysuszenie. Uważa się, że suszone produkty zachowują dużo więcej właściwości niż te, które przechowujemy w zamrażarce.
Suszarnia warzyw w domowym zaciszu
Suszarnia warzyw może stać się elementem wystroju każdej kuchni. Nowoczesne urządzenia do suszenia żywności są wydajne i nie zajmują dużo miejsca. Są też stosunkowo niedrogie i można wykorzystywać je nie tylko do suszenia warzyw, ale także owoców, grzybów, ziół, a niekiedy także i mięsa.
Suszenie warzyw to bardzo stara metoda przechowywania żywości. Nasze prababcie suszyły je bez pomocy urządzeń. Osoby, które mają do dyspozycji tradycyjny piec kaflowy mogą, według metod naszych babć, zawiesić warzywa nad paleniskiem. Wysoka temperatura i mała wilgoć pozwolą skutecznie odparować z nich całą wodę.
Jak prawidłowo przechowywać suszone warzywa?
Proces suszenia warzyw polega na całkowitym odparowaniu z nich wody. W niedokładnie wysuszonych produktach może dojść do procesu gnilnego, dlatego ważne jest, aby zadbać o dokładnie odparowanie płynów. Przechowywanie warzyw jest równie ważne jak ich suszenie.
Aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem suszonych warzyw, należy zapewnić im miejsce, które jest całkowicie wolne od wilgoci. Suszone warzywa najlepiej przechowywać w szklanym słoiku ze szczelnym zamknięciem lub w specjalnych plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..