Patelnie ze stali nierdzewnej słyną ze swojej wysokiej wagi i odporności na uszkodzenia. Istotnie, są jednymi z tych produktów kuchennych, które śmiało można nazwać niezniszczalnymi. Odporne na wysokie temperatury, łatwe w czyszczeniu wydają się być idealne dla wielu, nie mniej należy zaznaczyć, że wymagają one pewnej wprawy w codziennym użytkowaniu.
Wymagania patelni ze stali nierdzewnej
Morze zalet, jakim charakteryzują się patelnie ze stali nierdzewnej sprawia, że wiele osób sięga po nie i … szybko je porzuca. Czy to oznacza, że z tymi tak rozpowszechnionymi i rekomendowanymi przez najlepszych mistrzów gotowania na świecie patelniami jest coś nie tak? Bynajmniej nie, ponieważ patelnie stalowe to z jednej strony siła i trwałość, ale z drugiej specyfika materiałowa, która jest wymagająca dla początkujących.
Patelnie ze stali nierdzewnej zazwyczaj posiadają ocynkowaną powierzchnię – nota bene dzięki temu nie straszne im mycie w zmywarkach czy intensywne szorowanie. Nie mniej wspomniana powierzchnia może powodować przywieranie potraw, szczególnie tych wymagających krótkiego smażenia tj. np. naleśniki. Istotne jest właściwe rozgrzanie stalowej patelni. Te z uwagi na grubość materiału oraz ich cechy fizyczne wymagają dłuższego rozgrzewania na odpowiednio ustawionym płomieniu, który nie może wychodzić poza obszar dna. Umiejętne rozgrzanie i zastosowanie właściwej ilości tłuszczu do smażenia całkowicie eliminuje ten problem. Dla amatorów, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z patelniami ze stali nierdzewnych poleca się wyroby z dodatkową powłoką non stick. Ponadto naczynia sprawdzą się każdorazowo do przygotowania dań duszonych, wymagających długotrwałego gotowania.
Idealna patelnia go gotowania
Z całą pewnością patelnie ze stali nierdzewnej warte są swojej ceny, którą należy traktować jak inwestycję w dobrze wyposażoną kuchnię. Nie należą one do produktów uniwersalnych, co w przypadku rodziny patelni jest wielką zaletą. Chcąc cieszyć się wszystkimi zaletami produktu należy zawsze wybierać patelnie pochodzące od uznanych producentów stosujących odpowiednie proporcje materiałowe przy produkcji ( 18/8; 18/10 dla procentowego udziału chromu i niklu),a także zwracać uwagę, by dno patelni było odpowiednio dopasowane do palników.
Patelnie ze stali nierdzewnej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl