kulinaria

Dania z buraków

Burak to warzywo, które jest uprawiane w Polsce, ale niedoceniane. Posiada szereg właściwości odżywczych i witamin. Ma pozytywny wpływ na cały organizm i nasze zdrowie. Poleca się jego spożywanie przede wszystkim osobom, które mają anemię, brakuje im witamin lub są na diecie. Zatem, do czego możemy wykorzystać buraki?

Pesto z buraków

Pesto z czerwonych buraków to opcja dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Pesto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sprawdzi się zarówno na domówce, jak i będzie opcją jako smarowidło do kanapek. Aby je wykonać potrzebujemy przede wszystkim czerwone buraki, oliwę z oliwek, kilka orzeszków pinii, parmezan, ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Największą trudnością jest tutaj upieczenie buraków. Należy je szczelnie owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około godzinę. Upieczone buraki należy pokroić na mniejsze kawałki i połączyć z pozostałymi składnikami, a następnie zblendować. Tym sposobem pesto jest już gotowe do spożycia. Warto ten przepis wykorzystać jako dodatek do kanapek lub do makaronu.

Zupa z buraków

Inną opcją wykorzystania buraka jest zupa buraczana. Do jej wykonania najlepiej sprawdzą się młode buraczki. Jeżeli nie zużyjemy wszystkich do zupy to można je później wykorzystać do innych potraw, np. można zrobić buraczki w occie. Jest to typowa letnia propozycja na obiad. Można ją ugotować zarówno z rosołu, który został z niedzieli, jak i na bulionie warzywnym. Oprócz bulionu do jej wykonania będziemy potrzebować ziemniaki, cebulę, korzeń pietruszki, czosnek, natkę pietruszki, śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu. W garnku z głębokim dnem należy podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie należy dodać wcześniej przygotowany bulion. Pozostałe warzywa trzeba pokroić w drobną kostkę i dodać je do bulionu.

Zupa powinna być gotowana pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie należy ją doprawić natką pietruszki, solą, pieprzem, śmietanką i sokiem z cytryny. Jest to świetna opcja na obiad w czasie upałów. Zupa wyśmienicie smakuje także na drugi dzień. Jeżeli część buraków nie zostanie zużyta do zupy to można je wykorzystać także na inny sposób. Dobrą opcją są buraczki occie. Sprawdzą się przede wszystkim w zimie jako gotowy dodatek do obiadu lub sałatki. Buraczki w occie również robi się bardzo prosto. Wystarczy sporządzić zalewę, którą zalewa się warzywa i zapasteryzować. Buraczki w occie również mają wiele witamin i minerałów. Można je jeść również same jako przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *