dom i ogród

Złota zasada projektowania kuchni

Kuchnia jest miejscem, które powinno być nie tylko ładne i eleganckie ale przede wszystkim funkcjonalne. W kuchni spędzamy wiele czasu przygotowując posiłki, dla tego musi ona być wygodna i ergonomiczna. Ergonomiczna, czyli jaka?

Ergonomia kuchni – co to jest?

Eksperci, którzy mówią o projektowaniu kuchni często używają pojęcia „ złota zasada projektowania kuchni”. Czym jest złota zasada projektowania? Projektując kuchnię musimy pamiętać o trójkącie roboczym. Mowa tu o ustawieniu zlewozmywaka, lodówki oraz płyty kuchennej (piekarnika). Sprzęty te muszą być tak ustawione, by układały się w trójkąt. Takie ustawienie da nam możliwość łatwego, sprawnego poruszania się między nimi. I to jest właśnie ergonomia kuchni.

Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnię?

Projektując kuchnię na wymiar musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości. Najkorzystniejsza odległość między lodówka a zlewem waha się między 1,2 metra a 2 metry. Podobną odległość należy zachować między zlewozmywakiem, a kuchenką. Odległość między lodówka a kuchenką to od 1,2 metra do 2,5 meta. Takie wymiary są idealnymi proporcjami jakie powinny być zachowane by utrzymać ergonomiczna przestrzeń w kuchni na wymiar w Poznaniu.

Strefy w kuchni

Idealna kuchnia na wymiar w Poznaniu to również zachowanie stref. Jest to kolejny element ergonomii, dzięki któremu kuchnia będzie przyjazna, a praca w niej nie będzie tak męcząca. Strefa zaopatrzenia w jedzenie to miejsca, w którym ustawimy szafki, półki, lodówkę lub wydzielimy spiżarnię, jeżeli możemy sobie na to pozwolić. Obok będzie strefa zmywania, gdzie będzie zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci oraz suszarka na naczynia. Obszar roboczy to strefa, w której znajduje się stół, blat roboczy, miejsce gdzie położymy naczynia, sztućce oraz miejsce,w którym możemy usiąść. Ostatnia strefa to strefa gotowania oraz pieczenia, gdzie znajduje się płyta grzewcza oraz piekarnik.

Tak zaprojektowana kuchnia na wymiar w Poznaniu da nam maksymalną wygodę działania. Zaprojektowanie kuchni z projektantem lub samodzielnie, jeżeli czujemy się na siłach, to duże udogodnienie. Dobrze zaprojektowana kuchnia to nie tylko kuchnia estetyczna, ale przede wszystkim kuchnia, w której dobrze się pracuje, i którą po prostu lubimy. Kuchnia na wymiar w Poznaniu spełnia te warunki. Jest ergonomiczna, elegancka i miło się w niej gotuje. Dobrze zaprojektowana kuchnia na wymiar to nie miejsce, z którego szybko się ucieka po sporządzeniu posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *