Marynowanie grzybów ma swoją wielowiekową tradycję. Historia wspomina o nich po raz pierwszy na początku XVIII wieku, w przepisie w książce spisanej na terenie Anglii. Już wtedy był to popularny przysmak oraz ceniony dodatek do wielu mięsnych dań.
Dowiedz się, jak przygotować podgrzybki marynowane w occie metodą tradycyjną oraz na inne sposoby.
Historia marynowanych grzybów w Polsce.
Początki marynowania grzybów w occie sięgają końca XVIII wieku. Wtedy w opublikowanej w Dreźnie książce kucharskiej zawarto przepis na marynowane rydze. Od tamtego czasu przepis na marynatę zbytnio się nie zmienił. W wypadku każdego rodzaju grzybów, czy będą to podgrzybki, rydze, czy borowiki podstawą jest ocet oraz popularne przyprawy takie jak sól, pieprz, gorczyca lub gałka muszkatołowa.
Podgrzybki marynowane w occie, dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym oraz zwartej strukturze, nie potrzebują wielu dodatków. Mimo to prócz tradycyjnego przepisu można znaleźć też wiele takich, które mogą zaskoczyć.
Tradycyjna zalewa do podgrzybków marynowanych w occie.
Przed przystąpieniem do marynowania należy oczyścić grzyby oraz wybrać takie, które będą jędrne i niezbyt duże. Należy odgotować je w niewielkiej ilości wody z solą. Czas gotowania to nie dłużej niż 10 minut.Tradycyjną zalewę szykujemy z mieszanki wody i octu, z dodatkiem takich przypraw jak cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gorczyca. Niektóre przepisy podają też cebulę lub czosnek.Uprzednio umieszczone w słoiku podgrzybki zalewamy gorącą zalewą i odwracamy denkiem do dołu lub pasteryzujemy. Marynowanie jest bardzo skutecznym sposobem na przechowywanie grzybów. Tak poddane obróbce mogą zachować świeżość przez wiele lat.
Co jeszcze dobrze pasuje do marynowanych podgrzybków?
Różnorodność przepisów na marynaty ogranicza wyłącznie fantazja kucharzy. W jednym ze starszych, znanych polskiej kuchni przepisów do marynowanych grzybów w occie dodawano odrobinę miodu oraz szyszkę sosnową. Grzyby takie świetnie pasują do wszelkiego rodzaju mięs.Bardzo popularne są też podgrzybki marynowane w occie na ostro. Do marynaty dodaje się takie składniki jak duża ilość czosnku, ostra papryka lub korzeń chrzanu. Ostrą wariację marynaty nazywa się niekiedy kaszubską lub podlaską, co sugeruje, że popularne są właśnie w tych regionach Polski.Spotyka się również marynaty słodkie. Niekiedy balans smaku uzyskuje się dodając do tradycyjnej marynaty więcej cukru, ale znajdziemy też przepisy, w których za słodycz odpowiada znaczna ilość miodu, a nawet pochodzący z Cejlonu cynamon.