Sorbety lodowe są prawdziwą finezją smaku. Gdy Twoje dziecko marudzi i ma zły humor, podaj mu sorbet lodowy, wtedy szybko się rozweseli i ochłodzi. Dzieci kochają jeść lody, a szczególnie sorbety owocowe ponieważ są kolorowe, ciekawe, słodkie, orzeźwiające. My sami chętnie zajadamy się lodami, i pamiętamy jak nasze mamy przygotowywały nam ten pyszny deser na talerzu. Są idealne jako deser na przyjęcie, prywatkę, czy spotkanie ze znajomymi. Lody te, możesz zrobić sama w domu lub zakupić gotowe w sklepie. Sorbety lodowe, są bajeczne.
Granita jak zrobić ?
Granita to mieszanina słodziku , aromatów i wody, którą {mrozi się|chłodzi się|schładza się} do uzyskania krystalicznej formy. Granita jak zrobić ? Żeby otrzymać idealną konsystencję, nie zanadto zlodowaciałą, trzeba koniecznie podczas zamrażania kilkakrotnie rozbić kryształki lodu, zapobiegając w ten sposób tworzenia się dużych grudek. W trakcie przygotowywania granity należy kontrolować stan jej zamrożenia co 30 – 45 minut i w razie potrzeby rozbijać grudki lodu, tak żeby deser zamiast stać się zamarzniętą na kość taflą , zawierał tylko maleńkie, delikatne kryształki. Mieszankę następnie wlewa się do schłodzonego szklanego naczynia i umieszcza w zamrażarce. Po upływie 30 – 45 minut na brzegach zaczną się tworzyć lodowe kryształki. Rozbijamy je za pomocą widelca i wkładamy formę z powrotem do zamrażalki . Powtarzamy tę operację co 30 – 45 minut, używając coraz więcej siły, w miarę jak grudki lodu stają się coraz twardsze , przez 3 – 4 godziny , aż nie pozostanie ani trochę płynu, a granita uzyska konsystencję odpowiednio zmrożonych drobnych grudek. Wspaniałe granity polegają na dopilnowaniu, aby ich konsystencja była lekka i puszysta.
Koncentraty lodów
Większość kupnych lodów, sorbetów i mrożonych jogurtów jest miękka i można je porcjować niemal natychmiast po wyjęciu z zamrażarki. Dzieje się tak z wielu powodów, na przykład dlatego że {wzbogacono je|urozmaicono| polepszono}o stabilizatory, koncentraty lodów, i inne dodatki oraz dlatego że przemysłowe maszyny do lodów podczas mieszania wprowadzają do masy więcej powietrza niż domowe maszynki. Lody ze sklepu zawierają mnóstwo stabilizatorów i ulepszaczy i konserwantów. Oczywiście lody naturalne z pełnotłustego mleka będą droższe od tych przetworzonych. Naturalne lody będą najlepiej smakować z dodatkami typu orzechy, rodzynki. wiórki kokosowe lub z sosem truskawkowym.