Posiadacze własnego przydomowego ogrodu jak i osoby kupujące warzywa na co dzień w sklepie, mogą w łatwy sposób zachować dary lata na dłużej. Przygotowanie domowego suszu warzywnego nie jest trudne, a pozwoli nam na używanie w kuchni zdrowej żywności nawet wtedy, gdy ciężko o świeże składniki.
Co będzie potrzebne
W przygotowaniu suszu warzywnego warto zwrócić uwagę na to jakiej jakości są kupowane przez nas warzywa. Ze sklepowych półek wybierzmy tylko te, które są świeże i zdrowe. Pasujące się już lub długo leżące jarzyny mogą zepsuć całą naszą pracę. Najlepiej znaleźć ulubiony i zaufany sklep lub kupować produkty od dobrych ogrodników i rolników.
Domowy susz warzywny możemy skomponować z takich warzyw jak: korzeń marchwi, korzeń pietruszki, pomidory, korzeń buraka, seler, papryka, por. Dodatkowo, aby urozmaicić możemy dodać przyprawy. Bardzo dobra będzie dokładnie wysuszona natka pietruszki, kolęda, a także rozmaryn. Susz warzywny, w którym przeważają pomidory, dobrze uzupełnić liściem bazylii a nawet oregano.
Sposób przygotowania
Przygotowanie suszu warzywnego nie jest trudne. Na początku dobrze myjemy wszystkie warzywa. Składniki należy pokroić w plastry lub kostkę i odstawić w suche i ciepłe miejsce. Nie śpieszmy się – warto poczekać dłużej aby pokrojone warzywa dokładnie się wysuszyły. Pośpiech i niedokładnie wysuszone warzywa mogą spowodować późniejsze pleśnienie i rozwój grzybów.
Kolejnym krokiem jest staranne przekładanie kawałków warzyw na drugą stronę. Pokrojone w kostkę składniki należy lekko mieszać na tacce łyżką. Czas suszenia zależy w dużej mierze od miejsca w jakim znajdują się już pokrojone jarzyny. Im cieplej i słoneczniej, tym szybciej schną. Ważne, szczególnie na początku, aby miejsce wybrane w tym celu było pozbawione wilgoci.
Pakowanie i przechowywanie gotowego suszu
Susz warzywny, po dokładnej obróbce trafia do zamkniętych pojemników lub plastikowych torebek. Można także przechowywać mieszankę w szklanym słoiku. Co istotne, opakowanie musi zostać wcześniej dokładnie wyczyszczone i wysuszone.
Tak przygotowaną kompozycję warzyw możemy przechowywać w kuchennej szafce lub na półce. Dobrze przygotowany susz warzywny jest przystosowany do długiego przechowywania i będzie doskonałą alternatywą dla świeżych plonów.