Uncategorized

Cukierki krówki – cała prawda

Któż z nas nie lubi krówek? Prawie nikt nie odpowie twierdząco na to pytanie. Krówki bowiem są cenione przez naprawdę wiele osób. Co jednak o nich wiemy? Czy wiemy skąd pochodzą? Jak się je wytwarza? Dlaczego właściwie te małe lepkie cukierki zostały nazwane krówkami? Czy można je wykonać samodzielnie w domu? Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.

Historia cukierki krówki

Zacznijmy od tego, jak to było kiedyś. Skąd pochodzi krówka? Otóż odpowiedź na to pytanie zaskoczy na pewno wiele osób. Krówki cukierki bowiem to typowo polski produkt! Jego receptura została opracowana mniej więcej gdzieś na wschodnich rubieżach Polski. W pewnym momencie jednak, a dokładniej na początku XX wieku, na szerszą skalę do produkcji wprowadził je Feliks Pomorski. Od tego czasu krówki cukierki stawały się coraz bardziej popularne.

Krówki cukierki, czyli cukierki od krówki?

Skąd się jednak wzięła ta wyjątkowo nietypowa nazwa dla takich cukierków? Otóż ów Feliks postanowił owinąć swoje cukierki w nietypowy dość papierek, który właśnie miał na sobie namalowany wizerunek krowy. Zatem klienci kupując smaczne cukierki coraz częściej mówili na nie „krówki cukierki”. W efekcie nazwa się spopularyzowała i obecnie wszyscy nazywają te pyszności po prostu krówkami.

Sposób wytwarzania cukierków krówek

Jak zaś robione są cukierki krówki? W zasadzie przepis jest całkowicie i absolutnie banalny. Warto jednak w tym momencie zauważyć, że istnieją różne odmiany cukierków krówek. Dwa podstawowe rodzaje to na pewno krówki ciągnące się kruche. Jak uzyskać jedne i drugie?

Najlepsze przepisy na cukierki krówki

Generalnie sposób robienia krówek nie jest skomplikowany. Jeśli chcemy otrzymać krówki bardziej ciągnące się, to trzeba zmieszać 30% śmietanę z cukrem. Mieszaninę wolno grzejemy, aż zmieni się w gęstą masę. Wówczas wylewamy ją na talerz pokryty masłem i czekamy aż wszystko stężeje, po czym kroimy na cukierki. Z kolei zaś jeżeli preferujemy cukierki bardziej kruche to wystarczy dodać do ocieplanej mieszaniny nieco masła i postępować dalej podobnie jak w pierwszym przypadku.

Smaki ciągutek

Lecz przecież, kiedy idziemy do sklepu, spotykamy często krówki o różnych smakach. Jak uzyskać taki efekt? Otóż pomysłów jest naprawdę wiele – można dodać cukier waniliowy, troszkę olejku aromatyzowanego, kilka kropel soku itd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *