kulinaria

Żywienie w stanach chorobowych

Producenci zdrowej żywności doskonale odpowiadają na potrzeby konsumentów i oferują żywność dostosowaną do różnych stanów chorobowych.

Żywienie w chorobach tarczycy

Hashimoto

Coraz większa ilość kobiet diagnozuje u siebie chorobę Hashimoto czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Ta diagnoza nie jest końcem świata – właściwie można powiedzieć, że jest dopiero nowym początkiem. Trzeba zapoznać się z ograniczeniami i wcielić je w życiu, ale potem życie okazuje się o wiele piękniejsze.

Ograniczenia w Hashimoto

Lekarze, chociaż błędem byłoby powiedzieć, że wszyscy, doradzają odstawienie glutenu i nabiału. Te dwa składniki, czynniki czy wręcz alergeny są absolutnie niewskazane. Zwiększają stany zapalne i niszczą tarczycę, już i tak nadszarpniętą przez stan zapalny.

Co zatem jeść w chorobach tarczycy?

Producenci przed dużym wyzwaniem

Producent zdrowej żywności, który stara się być na czasie, może zaoferować wiele produktów odpowiednich dla takich osób. Zamiast mąki pszennej, owianej złą sławą – coś bezglutenowego – ryż, kasze, dania z ziemniaków.

Kluczem do sukcesu – wiedza

Trzeba zawsze iść o krok przed konsumentem i dobry producent zdrowej żywności doskonale o tym wie. Wie on, że na przykład konsument już od dawna uważnie czyta opakowania produktów w poszukiwaniu kluczowych informacji. Ksylitol ma pochodzić z Finlandii – to jeden z bardziej oczywistych przykładów.

Choroba zmienia ludzi

Już nigdy nie sięgnę po złe produkty

Dla wielu ludzi informacja o chorobie autoimmunologicznej jest początkiem nowego świadomego życia. Taki człowiek zdaje sobie sprawę, że do tej pory żył i jadł fatalnie i musi to zmienić, aby dać sobie szansę na długie, zdrowe życie.

Obietnice – bez pokrycia?

Zazwyczaj w takich chwilach wielu ludzi składa sobie obietnice, ale czy wszystkie znajdą pokrycie w rzeczywistości? Obiecujemy sobie, że od dziś koniec z gazowanymi napojami, ze słodyczami, białym cukrem, glutenem i nabiałem. Co z tych obietnic zostanie po kilku tygodniach, miesiącach, po roku, po kilku latach?

Producent zdrowej żywności doskonale zdaje sobie sprawę, że moda przemija. Jednak wydaje się, że moda na zdrowe odżywianie nie przeminie tak szybko i bezpowrotnie. Tutaj w grę wchodzi nasze zdrowie, a nawet życie, zatem można się spodziewać, że boom na produkty eko i bio będzie istniał już zawsze.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *