kulinaria

Lekkie lodowe desery: sorbet i granita

Lodowe przysmaki cieszą się dużą popularnością, nie tylko w czasie upalnego lata. Obecnie są chętnie serwowane o każdej porze roku, jako poobiednie desery lub dodatki do ciepłego ciasta. Klasyczne puszyste lody zna większość z nas. Różnorodność smaków i kolorów, polew, posypek oraz innych dodatków, kusi, jednak stanowią one bombę kaloryczną, a przy tym nie każdy może je jeść ze względu na alergie pokarmowe.

Czym zastąpić klasyczne lody?

Problemy z tolerancją laktozy, wegetarianizm lub dbałość o zgrabną sylwetkę dość często wykluczają z diety „zwyczajne” lody. Na szczęście można je zastąpić równie pysznymi deserami, jakimi są granity oraz sorbety lodowe. Przygotowane z naturalnych składników całkowicie pozbawione cukru lub z jego niewielką ilością sprawiają równie dużo przyjemności, a przy tym są o wiele zdrowsze. Producent granity i mrożonego sorbetu ma obowiązek umieści na etykiecie informację na temat użytych do produkcji składników, dzięki czemu osoba na diecie nie będzie zmuszona do spożywania cukru, natomiast wegetarianin uniknie spotkania z koszenilą.

Owocowy smak sorbetów

Sorbety lodowe są przygotowywane na bazie soku owocowego oraz gładko zmiksowanych owoców. Te zdrowe desery można przyrządzać z malin, truskawek, kiwi, moreli, owoców leśnych oraz orzeźwiających cytrusów. Stanowią one wspaniałą ochłodę w letnie dni, a odpowiednio podane będą idealnym finałem wykwintnego obiadu lub uroczystej kolacji. Dorośli mogą podkreślić smak sorbetu niewielkim dodatkiem alkoholu, np. likieru albo wina. W formie wytrawnej, np. o smaku pomidorów lub marchewki, często są wykorzystywane, jako przystawki. Tak podany sorbet pobudza kubki smakowe, co powoduje, że późniejsze doznania smakowe są dużo silniejsze.

Granita lodowa – orzeźwienie dla smakoszy

Mrożone desery o niejednolitej, ziarnistej strukturze to granity. Masa przysmaku jest kilkakrotnie mieszana w czasie procesu mrożenia, dzięki czemu staje się pełna lodowych grudek. Granita lodowa może być przygotowana na bazie soków owocowych lub kawy. Tradycyjny sycylijski przysmak powstaje z wody, soku cytrynowego oraz cukru, jednak producent granity oferuje również migdałowe, miętowe oraz czekoladowe desery, które są uwielbiane przez najmłodszych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *